Had u onze slow cooker als gezien? 

Soepen, stoofpotten en rollades heel langzaam laten garen en stoven. En met heel langzaam bedoel ik uren, tot wel tien uur aan toe. Dat is het principe achter slow cooking. Eenvoudig, smakelijk en gezond, wordt er gezegd. Dat moet ik meemaken. Dus voor GezondheidsNet testte ik de Crock-Pot. 

De slow-cooker CrockPot

slowcoockerDe Crock-Pot is een slow-cooker en bestaat uit een elektrische RVS buitenpan en een keramische binnenpan. Hij is verkrijgbaar in drie maten en wordt geleverd met een kookboekje voor de beginnende slow-cooks.

De pan heeft drie standen. Een lage stand, een hoge stand en een warmhoudstand. De laagste warmtestand zorgt ervoor dat het gerecht op temperatuur blijft zonder dat het kookt. Een bereidingstijd van een uur op de hoge, is twee uur op de lage stand.

 

Wat is slow-cooking?

Het gerecht gaart langzaam (6-8 uren) in het eigen vocht waardoor de voedingstoffen niet wegkoken of afgegeven worden aan water. Door de warmteverdeling kookt de maaltijd dus niet over en brandt niet aan. Het stoven zorgt er ook voor dat aroma's en kruiden volledig tot hun recht komen. Daarbij behouden de ingrediënten hun structuur en koken niet kapot.

Het resultaat

Varkensvlees wordt superzacht. Nog lekkerder met: salie, basilicum, peterselie, peper, koriander, gember en sereh. Smaakversterkers die ook goed passen bij varkensvlees zijn ui, knoflook, witte wijn, cider, bier, ketjap manis, honing en citrusrasp.

Na afloop

De keramische binnenpan kan heel eenvoudig gereinigd worden. Zowel met de hand als in de vaatwasser.

Conclusie

Koken met de Crock-Pot is eenvoudig en het resultaat mag er zijn. Maar voor een doordeweekse dag zijn de bereidingstijden voor mij eigenlijk te lang. Een timer zou dan een uitkomst kunnen zijn.

Tips

  • De Crock-Pot bakt vlees niet bruin, indien gewenst het vlees eerst even in de braadpan voorbakken.
  • Tijdens het koken verliest het product heel weinig vocht, dus voeg niet meer vloeistof toe dan in het recept aangegeven. Vlees heeft weinig bouillon of water nodig, groenten iets meer.
  • Verse kruiden verliezen hun smaak tijdens het lange koken. Gebruik dus gedroogde kruiden of voeg aan het einde nog wat extra kruiden toe.
  • Melk en room kunnen het beste pas tijdens het laatste uur van de kooktijd worden toegevoegd.
  • Het is belangrijk om tijdens het koken de deksel op de Crock-Pot te laten. Zeker als je op de lage stand kookt, want dan verlies je erg veel warmte als je hem opent. Bij korter koken op de hoge stand, komt af en toe roeren het eten wel ten goede.